maanantai 30. syyskuuta 2013

WC:n uusi betonipinta

Tässä on tullut aloitettua montaa projektia. Valmis pinta on kuitenkin aina jäänyt muutamaa pikkujuttua vaille valmiista, enkä ole viitsinyt keskeneräisistä jutuista niinkään postata. Ajattelin kuitenkin tässä kertoilla mitä meidän vessalle kuuluu! Kyseisenen wc:n kunnostus aloitettiin jo kesän aikana, mutta muutaman sattumuksen johdosta projekti viivästyi pariin otteeseen. Yksi suurempi odotus tuli pytyn hajulukossa olleen halkeaman johdosta. Kun vuodenvaihteessa tilasin Geberitin järjestelmän ja Hafan posliinin, en olisi uskonut, että asennus ehditään tekemään vasta elokuussa. Noh, sellaista se remontti välillä on...





Vasemman puoleisessa kuvassa halkeama näkyy selvästi. Seinään asennettava wc-järjestelmä tilattiin Netraudasta hintaan 399€. Toimitukseen kuului Hafa Moon istuin, Geberitin runko+säiliö, soft close -kansi ja painike. Asennettu pytty ei kuitenkaan pitänyt vettä, vaan vuosi lattialle. Itse kuvittelin, että vika olisi tiivisteessä, koska meidän pyttyä on tuotu eteenpäin normaalia enemmän, jolloin huuhtelu ei lähde suoraan alas, vaan jatkuu taaksepäin antaen pienen rekyylin saapuessaan mutkaan. Netraudan ja Hafan asiakaspalvelut kuitenkin toimivat hienosti ja sieltä ehdotettiin tutkimaan myös posliinin mahdolliset virheet. En olisi ikinä tajunnut etsiä halkeamia pytystä. No onneksi virhe löytyi (valuvika) ja uusi posliini lähetettiin meille veloituksetta.





Tässä alkutilanne. Peili ja kaapit on purettu jo pois. Takaseinän laatikko on tässä jo rakennettu ja levytetty. Ajatuksena oli ensin purkaa myös nuo altaiden alla olevat "jalat", mutta ne osoittautuivat raudoitetuksi betoniksi ja päätimme jättää ne paikoilleen. 70-luvun standardien mukaisesti taso oli myös melko matalalla. Ajattelimme kuitenkin, että malja-altailla saamme korotettua hanoja sopivaan käyttökorkeuteen. Tässä tarkoituksena siis jättää kaikki laatat paikoilleen ja tehdä ylitasoitus. Kyseessä on kuiva tila. Suihku on jo aiemmin poistettu käytöstä. Laatikon sisään jäi kuitenkin vanha lattiakaivo. Todella mukavaa, että jos säiliö alkaa joskus vuotamaan, niin vesi valuu suoraan kaivoon eikä rakenteisiin. Kun seuraavaksi toivottavasti rakennamme uutta taloa, vaadin lattiakaivon kyllä kaikkiin tiloihin jossa on hanakin. On käsittämätöntä, että keittiö, khh ja erilliset wc:t rakennetaan ilman kaivoja vielä nykyäänkin.


Uskolliset ystävät aina valmiina




Tasoitetyöt alkaa. Laatan päälle kannattaa sivellä dispersio, eli primer vaikka kyseessä ei olekaan imevä pinta. Disperiso parantaa tasoitteen tarttumista. Varsinkin kun seinäpinnassa meillä oli kiiltävät laatat. Alueille joissa oli suoraa valoa, tein tasoituksen kolmeen kertaan. Muut alueet tasoitin vain kahteen kertaan. Tässä käytin Kiillon SK märkätilan seinätasoitetta.




Loppumetreillä vielä pohdin mikä tulisi tasolle pinnaksi? Vaihtoehtoina olivat Corian komposiittitaso tai Ikean kiiltävä laminaattitaso. Hinta oli kuitenkin se ratkaiseva tekijä ja päätettiin lopulta hakea Bauhausista verkkovahvistettu betonilevy (muistaakseni alle 50€). Näyttää muuten ihan kipsilevyltä, mutta on harmaa ja paperin sijaan pinnassa on lasikuituverkko. Tuo valettu kantti jalkojen päällä on alkuperäinen, joten levy oli helppo vaan leikata paikallaan ja sen jälkeen tasoittaa. Alle lisäsimme vielä muutamat tukikoolaukset. Levy liimattiin kiinni Cascon SuperFixilla. Näin jälkikäteen tuli mieleen, että reunat OLISI kannattanut nauhottaa, mutta jäi nyt epähuomiossa tekemättä, joten nähtäväksi jää tuleeko hiushalkeamia. Pakko sanoa, että halvin oli tällä kertaa myös kaunein! Nyt taso näyttää yhenäiseltä betonivalulta. Päälle asennettu lami tai komposiitti olisi ehdottomasti pilannut ilmeen. Taso on maalattu himmeällä Lujalla.




Kun seinät oli tasoitettu ja maalattu, oli lattian vuoro. Tässä tasoitan laatalle suoraan, Weberin 3300 kuitivahvisteisella tasoitteella.




Todisettavasti nainenkin osaa :) Huolellisuus ja tasalaatuinen massa ovat tärkeitä. Jos tasoitat ensimmäistä kertaa, tee vain pieniä määriä kerralla, koska 4400 on pikabetonia joten se alkaa kovettumaan noin15minuutissa vähän lämpötilasta riippuen. 3300 on helpompi tasoite ominaisuuksiltaan, joten sillä on hyvä harjoitella pohjalle. Laita aina ensin 3300 sitten dispersio ja pintaan 4400 tasoite.




Valmista tuli kahdella tasoitekerralla. Kertojen määrä riippuu laatan saumojen syvyydestä. Kuvassa nyt pintatasoitteena käyttämäni 4400. Tässä tasoite ei ole vielä ihan kävelykuivaa. Odota vielä 5-10minuuttia.



Kun tasoite on kävelykuivaa, ota lasta ja työnnä pois kaikki harjanteet ja nyppylät. Tämä vaihe on erittäin tärkeä lopputuloksen kannalta ja sitä ei saa unohtaa! Jos tasoite pääsee kovettumaan liikaa, muuttuu se erittäin kovaksi jolloin lastaaminen on raskasta tai jopa mahdotonta. Et varmasti myöskään halua mitään epätasaisuuksia lattiaan. Vaikka pinta näyttää märältä, tasoitteen päällä voi jo kävellä. Oikea hetki lastata on noin 30-40min levityksestä, joskun vähemmänkin riittää. Kokeilemalla selviää.




Kun valu on valmis anna sen kuivua  vähintään yksi vuorokausi. Tämä wc on kuiva tila joten käytin lakkana ihan tavallista puolihimmeää lattialakkaa. Ensimmäinen lakkakerros siis ihan ilman lisäaineita. Nyt jo näkee miten hieno pinnasta tulee.




Tässä muutamia juttuja mitä lakan joukkoon voi lisätä. Mukaan laitoin vähän helmiäistä ja glitteriä. Tällöin pinnasta tuli harmaampi ja kiven fiilistä lisää pienet kimalteet ja kiteet. Jos olet tyytyväinen pintaan, voit tehdä kolmannen kerran ihan kirkkaalla lakalla. Vesiohenteinan lakka on paras tasoittepintojen päälle ja kuivuukin nopesti.



Tässä valmis pinta!



Tällaista lattiaa on kyllä todella haastavaa kuvata ja voin sanoa, että lattia on vielä hienompi luonnossa. Pienet kiteet ja pinnan elävyys korostuu riippuen siitä miten valo osuu pintaan. Tätä ominaisuutta ei saa kuvaan ikuistettua sitten millään... Jalan alla lattia tuntuu miellyttävältä eikä yhtään liukkalta.


Tässä sitten kokonaisuus. Tason päälle tuli neliön muotoiset altaat 49€/kpl Bauhaus. Hanat vielä puuttuvat. Seinän ja lattian rajaan en ole ehtinyt laittaa silikonia. Nyt raja näkyy siis ruman epätasaisena. Muuten alkaakin olla valmista. Senät maalasin valkoisella himmeällä maalilla ja tason, sekä välitilan himmeällä Lujalla. Takaseinään Timo laittoi ledinauhan joka ei luonnossa ole noin sininen! Minä puolestaan sain luvan laittaa vähän vaaleanpunaista.. Takaseinän oksa jäi kyllä askarruttaamaan... Voi olla että siitäkin tulee harmaa tai musta vielä joskus :) Vasemmalla näkyvä patteri on tarkoitus korvata "rättipatterilla" tai jollakin muulla paremman näköisellä härpäkkeellä.


Ja vielä ammattilaisen ottama kuva kyseisestä wc:stä. Vähän eroa meikäläisen pokkariin.. :)

Tässä siis vaiheittain kuvattuna erään vessan tarina. Muutos oli melkoinen. Kokonaisuutena sanoisin, että rahaa kului reilut 1500€ kaikkine tarvikkeineen ja koska olen optimisti, olen saattanut unohtaa jonkin tärkeän summan.. mutta sanoisin kuitenkin että alle 1800€ jäi kokonaisuudelle hintaa. Työt tulivat tietysti omasta takaa ja putkityötkin (n.2h) olen laskenut mukaan summaan. Wc järjestelmä 399€, altaat ja hanat 49€+50€ (x 2)=n. 200€ peilikaapit 199€/kpl Ikeasta, peili 57€ Roininen, tasoitteet 150€, lakka ym.50€, Putkityöt 100€, valot+muuntajat 100€, muut sähköhärpäkkeet 50€, listat, levyt, silikoni ym. muu tarvike 150€.

Täytyy todeta, että tästä tilasta sain eniten onnistumisen tunnetta. Nyt aloittelemme tuolla allasosastolla lattioita eikä liene epäselvää, että millä reseptillä ne lattiat siellä tehdään. Niin tyytyväisiä ollaan oltu lopputulokseen!


keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Rai rai rrrraitaa!!

Kun aloitimme tämän projektin vuodenvaihteessa, olimme aivan varmoja, että kaikista pinnoista ja huonekaluista tulisi valkoisia. Harrastettiin vain "White Interior" ja "White home" yms. kuvahakuja. Harmillisesti huomasimme kuitenkin, että kokovalkoinen interiööri ei ole ihan mahdollinen ratkaisu pienen budjetin koiraperheelle.. Esimerkiksi sohvat ja matot päätettiin sitten ottaa harmaina, ihan jo käytännön syistä. Valkoinen lattia tuottaa jo ihan tarpeeksi töitä. Lisäksi kun jo melko alusta saakka oli selvää että emme osta MITÄÄN huonekaluja kaupasta, vaan kaiken pitää olla kierrätettyä. Vain omat tai toisten vanhat tavarat kelpaisivat! Ja täytyy sanoa, että tästä second hand-haukkailusta on tullut todella hauska harrastus ja tori.fi on ollut kovassa käytössä. Paras ostos on kyllä ollut Furninovan sohvaryhmä hintaan 400€. Nyt odotellaan että päästäisiin viikonloppuna hakemaan Dsw tuolit hintaan 30€/kpl. Tietty kyseessä on kopiot, mutta ei kirpaise omaatuntoa, eikä lompakkoa koska kyseessä on kuitenkin käytetty tavara. Näin jää enemmän rahaa remonttiin ja itsellekin tulee hyvä mieli kun voi laittaa omat myyntiin ja ostaa tilalle uutta oman mielen mukaan ilman, että lisää rahaa tarvitsisi missään vaiheessa näihin hankintoihin. Itseasiassa päinvastoin! Myin vanhan, pieneksi jääneen ruokapöytämme hintaan 50€ ja ostin tilalle pidemmän pöydän hintaan 3€. Noh, pinta on aika karussa kunnossa ja joudumme teettämään päälle valkoisen lasilevyn, mutta näin saan unelmieni pöydän alle satasella.

Mutta takaisin aiheeseen.. Eli valkoinen tila ja sen muuttuminen harmaan suuntaan. Kun kokovalkoisuus ei syistä ja toisista ollutkaan ihan mahdollista saavuttaa, alkoi semivalkoinen tila näyttämään hieman aneemiselta. Anemiaa vastaan aloin suunnittelemaan joitakin maalauksia. Aulan väliseinään ja portaikon yläosaan tehtiin vaakaraidat harmaalla maalilla. Raidat on melko helppo juttu, eikä vaadi paljon aikaa, osaamista tai rahaa. Tarvitset maalarinteippiä, harmaata maalia, tyhjän purkin johon tulee samaa harmaata maalia ja valkoista oman maun mukaan. Kolmas raita tulee tietysti seinän väristä, joka meillä oli siis valkoinen. Vähän vaativampi homma oli ruokailutilan seinän suurikokoinen esittävä maalaus. Löysin kuvahaulla mieleisen kuvion, jonka sitten heijastin seinään. Seinä on tietysti kuvaa isompi ja sitä joutuu jatkamaan ihan vapaalla kädellä, mutta viivat ovat helppoja tehdä. Tässäkin erittäin tärkeää on valita laadukkaat siveltimet.


Tässä aulan raitaseinää. Raidat on toteutettu 10, 15 ja 25cm mitoituksella

Portaikon vaakaraidat. Edessä näkyy Marski -hotellin vanhat nojatuolit jotka ostin Torista hintaan 70€. Mielestäni vain  70-luvun talo oli niille oikea koti, joten oli pakko hankkia ne meille :)
Teipit kannattaa irroittaa heti. Varo kuitenkin, etteivät maaliset teipit kosketa valmista seinää. Raidat kannattaa sivellä kahteen kertaan joka käy helposti koska lateksit kuivuvat nopeasti. Aloita ylhältä ja etene alaspäin. Kun olet päässyt viimeiseen raitaan, voit aloittaa taas uudestaan ylimmäisestä raidasta. Poista teipit heti tämän jälkeen. Pidä 1-2 tunnin tauko ja teippaa vaaleammat raidat nyt tummien kylkeen.

Portaikon seinä uusissa raidoissaan. Kuten huomaa, meillä on hieman erikoinen kuparin värinen katto tässä osassa taloa. Aluksi ajattelin senkin maalata, mutta onhan tuo nyt niin tärkeä osa tämän talon decoa että en raaskinut. Ja kenellä nyt ois kuparieloksoitua alumiinipaneelia katossaan? No ei kellään :D

Puhelinlangat laulaa.. Kohta varmasti historiaan jäävä näkymä.. Tässä maalaus kuitenkin vielä kesken, mutta mielikuvan jo varmasti saa. Seinä saattaisi olla melko tylsä ilman kyseistä kuvaa. Tässä voi ihastella myös uutta kolmen euron pöytäämme joka odottaa ensiviikolla saapuvia tuolejaan.

 Ensikerralla uskoisin että saan kokoon jo kuvia uudesta wessastamme. Täytyy sanoa, että siitä taisi tulla parhaiten onnistunut huoneemme. Varsinkin betonilattiasta tuli WOW! Ja ah, aina yhtä hankalaa saada onnistumaan kuvissa, koska pinnassa on vähän helmiäistäkin. Mutta jos hieno lattia kiinnostaa, niin stay tuned!